تری اتانول آمین نوعی آمین سوم است و شبیه به آمونیاک است با این تفاوت که در آن هر اتم هیدروژن توسط یک گروه اتیل جایگزین می شود.
تری اتانول آمین یک مایع روغنی بی رنگ است که بویی مشابه بوی آمونیاک دارد. این ماده به راحتی آب جذب می کند و هنگام قرار گرفتن در معرض هوا و نور به رنگ قهوه ای تبدیل می شود. در دمای پایین، کریستال مکعب بی رنگ یا زرد کم رنگ خواهد شد. با آب، متانول و استون قابل اختلاط است. تری اتانول آمین در بنزن، اتر و n-هپتان محلول است و در در تتراکلرید کربن نیز کمی محلول است. این ترکیب نوعی محلول قلیایی قوی است که با پروتون ترکیب می شود.
تری اتانول آمین یک آمینو الکل است. این ماده در واکنش های گرمازا، اسیدها را خنثی کرده و نمک به همراه آب تشکیل می دهد. آمین ها ممکن است با ایزوسیانات ها، مواد آلی هالوژنه، پراکسیدها، فنل ها (اسیدی)، اپوکسیدها، انیدریدها و اسید هالیدها ناسازگار باشند. هیدروژن گازی قابل اشتعال در ترکیب با عوامل احیا کننده قوی مانند هیدریدها تولید می شود. با اکسیدان های قوی به شدت برخورد می کند.
تری اتانول آمین از واکنش اتیلن اکسید با آمونیاک آبی تولید می شود، همچنین اتانول آمین و دی اتانول آمین نیز به عنوان محصول جانبی تولید می شوند. با تغییر استوکیومتری واکنش دهنده ها می توان نسبت محصولات را کنترل کرد.
روش تولید تری اتانول آمین:
اکسید اتیلن و آب و آمونیاک را در راکتور قرار دهید. واکنش چگالش یا تغلیظ را تحت دمای 30 الی 40 درجه سانتیگراد و فشار 70.9 الی 304 کیلو پاسکال انجام می شود تا محلولی از مونو، دی و تری اتانول آمین تولید شود. پس از حذف آب، در دمای 90 الی 120 درجه سانتیگراد، ماده غلیظ شده و سپس برای تقطیر به سه برج تقطیر خلا می رود. با توجه به نقاط مختلف جوش، می توانید بیش از 99٪ خلوص محصول نهایی اتانول آمین، دی اتانول آمین و تری اتانول آمین را به دست آورید. در طول واکنش، اگر نسبت اتیلن اکسید افزایش یابد، نسبت تولید دی و تری اتانول آمین افزایش می یابد، بنابراین می توانیم از این عملکرد، دی و تری اتانول آمین بیشتری به دست آوریم.
هنگامی که به نسبت متعادل با یک اسید چرب مانند اسید استئاریک یا اسید اولئیک مخلوط شود، تری اتانول آمین یک صابون آنیونی با pH حدود 8 تشکیل می دهد، که ممکن است به عنوان یک ماده امولسیون کننده برای تولید روغن دانه ریز و پایدار در آب استفاده شود، امولسیون غلظت هایی که به طور معمول برای امولسیون استفاده می شود، 2/4 درصد در تنش تری اتانول آمین و 2- 5 برابر اسیدهای چرب است. در مورد روغن های معدنی، 5٪ ولتاژ در ثانیه تری اتانول آمین، با افزایش مناسب مقدار اسید چرب استفاده شده، مورد نیاز است. آماده سازی هایی که حاوی صابون های تری اتانول آمین هستند در اثر ذخیره شدن تیره می شوند. با این حال، ممکن است با جلوگیری از قرار گرفتن در معرض نور و تماس با فلزات و یون های فلزی، تغییر رنگ آن کاهش یابد.
در شیمی تحلیلی، از تری اتانول آمین می توان به عنوان فاز ثابت کروماتوگرافی مایع-گازی استفاده کرد. لازم است بدانید که حداکثر دما 75 درجه سانتیگراد است و حلال متانول و اتانول می باشد، که برای جداسازی جایگزین های پیریدین و متیل استفاده می شود. در تیتراسیون کمپلکسومتریک و سایر تجزیه و تحلیل ها، می توان از آن به عنوان یک ماده پوشاننده برای تداخل یون ها استفاده کرد. به عنوان مثال: در محلول pH=10، وقتی EDTA را برای تیتراسیون یون های منیزیم، روی، کادمیوم، کلسیم، نیکل و سایر مواد استفاده می کنیم، می توان از معرف برای پوشاندن یون های تیتانیوم، آلومینیوم، آهن، قلع و برخی دیگر استفاده کرد. علاوه بر این، می توان آن را با اسید کلریدریک به محلول بافر با مقدار pH خاص نیز تبدیل کرد.
تری اتانول آمین در حال حاضر یک عامل مقاومت اولیه متداول است که در صنعت سیمان چین مورد استفاده قرار می گیرد و دارای اثر مقاومت زود هنگام تسریع روند هیدراتاسیون سیمان در حضور فاز مایع در بتن برای بهبود مقاومت اولیه است. اگرچه تری اتانول آمین محصول هیدراتاسیون سیمان را تغییر نمی دهد، اما می تواند فعالیت کلوئید تولید شده از طریق هیدراتاسیون سیمان را افزایش دهد، تولید فشار به مناطق اطراف، مسدود کردن کانال مویرگی، تشدید اثر جذب، خیس شدن و پراکندگی ذرات و به همین ترتیب، واکنش تشکیل کلسیم سولفوآلومینات هیدراته بین ca3 و گچ را تقویت می کند. این ماده می تواند تراکم بتن، خاصیت ضد نفوذ پذیری و ضد یخ را بهبود بخشد، نقش مقاومت اولیه و افزایش مقاومت را بازی کند.
هنگامی که در ترکیب با نمک های غیر آلی استفاده می شود، به دلیل هیدراتاسیون سیمان و واکنش بین نمک های غیر آلی و سیمان، می تواند نقش کاتالیزوری داشته باشد، به طوری که اثر مقاومت اولیه به ویژه در مورد قابل توجه است
روغن کرچک هیدروژنه 40 مول اتوکسیله (PEG-40 hydrogenated castor oil) با نام تجاری KECAS H40 به عنوان حل کننده علی الخصوص برای عطرها و اسانس ها و نیز امولسیون کننده غیریونی استفاده می شود. این محصول از واکنش 40 مول اتیلن اکساید با 1 مول روغن کرچک هیدروژن دار شده تولید می شود. این محصول در بازار مواد شیمیایی به عنوان PEG 40 نیز شناخته می شود.
این محصول یک سورفکتانت گیاهی غیریونی است که به طور گسترده به عنوان نرم کننده (emollient)، هیدراته کننده (hydrating agent)، امولسیفایر روغن در آب، لوبریکانت، حامل ترکیبات به منافذ و لایه های درونی پوست و حل کننده استفاده می شود. این محصول می تواند به عنوان عامل مرطوب کننده در واکس های حالت دهنده و عامل ایجاد کننده چربی (superfatting) در شوینده ها استفاده می شود. KECAS H40 برای استفاده در محصولات مراقبت از پوست و مو از جمله محصولات مراقبت از صورت و گردن ، ضدآفتاب ها و محصولات استحمام و شست و شو مانند شامپو ها و پاک کننده های صورت مناسب است. این ترکیب سازگار با سورفکتانت های آنیونی، کاتیونی و غیریونی است و حتی در سیستم های نسبتا نمکی، اسیدی و بازی نیز قابل استفاده است.
در برخی از فرمولاسیون ها، PEG-40 جایگزین مناسبی برای پلی سوربات هایی هستند که عطر و روغن را در فرمولاسیون های بر پایه آب امولسیون می کنند. این ترکیب حل کننده عصاره ها و عطرها می باشد. معمولا از این ترکیب به عنوان سورفکتانت اصلی و یا حل کننده در فرمولاسیون هایی که شامل عطر و اسانس، به خصوص محصولات با مقدار عطر بالا مانند اسپری های خوشبوکننده هوا استفاده می شوند.
این ماده به عنوان امولسیفایر کمکی در فرمولاسیون کرم ها و لوسیون ها استفاده می شود و می تواند باعث بهبود خاصیت ژلی امولسیفایرهایی با HLB کم می شود که در تهیه میکروامولسیون های آب در روغن (W/O ringing gel micro-emulsions) استفاده می شود.
فرمولاسیون های بسیار ملایم با سورفکتانت های غیریونی اتوکسیله با درجه اتوکسیلاسیون بالا مانند PEG 40 تهیه می شوند. سوزش لورت سولفات و حتی سوزش بسیار کم برخی سورفکتانت ها مانند SLES/CAPB توسط KECAS H40 قابل کنترل است.
این ماده در بیوشیمی برای تهیه محلول های با فشار اسمزی بسیار بالا و هم چنین به عنوان فاز ساکن قطبی در کروماتوگرافی گازی (GC) و نیز به عنوان binder استفاده می شود.
- حل کننده ای با کاربرد گسترده
- پایدار از نظر شیمیایی و بدون مزه و مناسب برای مصرف خوراکی
- امولسیفایر مناسب برای محلول های آبی روغنی از جمله ویتامین های قابل انحلال
KECAS H40 که هم در آب و هم در روغن انحلال پذیر است، به طور مرسوم در فرمولاسیون امولسیون های روغن در آب استفاده می شود. این ماده با دارا بودن خاصیت بهبود دهنده ی کف، گزینه ایده آلی برای استفاده در پاک کننده های مایع است. ویژگی صاف کنندگی و نرم کنندگی این ماده را به یک افزودنی پرکاربرد و مرسوم در فرمولاسیون مرطوب کننده ها (moisturizer) و محصولات مراقبت از مو تبدیل کرده است.
به عنوان سورفکتانت، KECAS H40 باعث کاهشش کششش سطحی بین چندین مایع یا مایع و جامد می شود. هم چنین این ماده سبب جدا شدن گریس از روغن می شود و آن ها را به سوسپانسیون مایع تبدیل می کند. این کار سبب می شود تا روغن در این حالت راحت تر شسته شود. از این رو این ترکیب در شوینده های بدن و صورت بسیار پرمصرف و کاربردی شده است. KECAS H40 لایه محافظ هیدراته ای را بر روی پوست ایجاد می کند، که مانع از دست دادن رطوبت طبیعی پوست می شود.
- اختلاط ترکیبات غیرقابل امتزاج
- تشکیل فوم در محصولات شوینده
- بهبود پخش شوندگی محصولات آرایشی-بهداشتی بر روی پوست
- امولسیفایر آب دوست برای سیستم های روغن در آب
- کاهش مقدار کف محصول
- حل کننده روغن
- حل کننده ویتامین ها و اسانس ها
- پایدار کننده افزودنی ها
- بهبود تاثیر بر پوست و ایجاد لطافت در پوست
- صابون مایع، پاک کننده های صورت، ژل دوش، bubble bath و شوینده های مخصوص کودکان
- کرم صورت، لوسیون، ضد آفتاب و کرم برنزه کننده
- لوازم آرایشی، ماسک صورت، لایه بردار پوست
- دئودرانت، عطر و ادکلن
- شامپو و نرم کننده
- فوم اصلاح
- دهان شویه و خمیر دندان
- نساجی و فلزکاری
- روان کننده صنعتی، همگن کننده (dispersant) و روان کننده معمولی
KECAS H40 یک سورفکتانت استانداردِ دارویی است که به عنوان حل کننده و امولسیفایر اصلی استفاده می شود.
PEG-40 در فرمولاسیون های زیر استفاده می شود:
- کپسول های soft gel (400میلی گرم در هر دوز)
- قطره های چشمی (۵/۰% وزنی)
- محلول های خوراکی (۵/۰%-۴۵%)
- قرص ها (۵۰ میلی گرم)
- کرم ها (۱% وزنی)
در مصارف مربوط به soft gel، KECAS H40 تا 20% وزنی در PEG-400، حداکثر تا 30% وزنی در زنجیره های متوسط تری گلیسیرید و تا 20% وزنی در پروپیلن گلایکول حل می شود. این محصول به طور کامل در فرمولاسیون های آبی قابل امتزاج است.
KECAS H40 در سیستم های دارو رسانی (drug delivery) که بر مبنای چربی هستند، بسیار کارآمد و تاثیرگذار است و در سیستم های داروسانی خود امولسیون کننده (SEDDS) استفاده می گردد. به عبارت دیگر، به منظور تهیه چنین فرمولاسیونی، غلظت بالایی از سورفکتانت اصلی و ثانویه، روغن و آب با یکدیگر مخلوط می شوند. فرمولاسیون نهایی به دست آمده شفاف، با ویسکوزیته کم، ایزوتروپیک، مناسب برای کپسول سازی و سایر فرمولاسیون های مایع می باشد.
هنگامی که روغن کرچک هیدروژن دار شده 40 مول اتوکسیله به فرمولاسیون آرایشی بهداشتی افزوده می شود، به طور مستقیم در حالت سرد با نسبت مولی 3 به 1 (KECAS H40 به روغن) می تواند با فاز روغنی مخلوط شود و سپس می تواند به فاز آبی اضافه شود. اگر ترکیب بدست آمده کدر باشد، می توان مقدار بیشتری KECAS H40 به مخلوط اضافه کرد تا شفافیت بهتر شود. این ماده به همراه امولسیفایرهای دیگر با HLB متفاوت مانند گلایکول دی استئارات یا گلیسریل استئارات نیز استفاده می شود.
KECAS H40 در آب، 2-پروپانول، n- پروپانول، اتیل استات، کلروفرم، کربن تتراکلراید، تولوئن و زایلن محلول شفاف ایجاد می کند و با افزایش دما محلول کدر می شود. این ماده در دماهای بالاتر، با اسیدهای چرب و الکل های چرب محلول شفاف تشکیل می دهد.
KECAS H40 خالص از نظر شیمیایی بسیار پایدار است. قرار گرفتن طولانی مدت در دمای بالاتر باعث تفکیک فیزیکی ماده به دو فاز مایع و جامد می شود. البته مجددا پس از سرد شدن، این ماده به حالت اولیه خود برمی گردد. این محصول در محلول های آبی الکلی و محلول های کاملا آبی پایدار است. PEG 40 نباید در معرض اسید یا باز قوی قرار گیرد چرا که به دلیل وجود گروه های استری، صابون تشکیل می دهد و تجزیه می گردد.
محلول آبی KECAS H40 در دمای 120 درجه سلسیوس استرلیزه می شود. اگرچه این کار ممکن است سبب کاهش اندک pH شود. البته ممکن است در حالی که محصول تا دمای بالا استرلیزه می شود، تفکیک فازها صورت گیرد. اگر در همان حالتی که گرم است هم زده شود، می توان دوباره محصول را به حالت اولیه خود بازگرداند. KECAS H40 نسبت به سختی آب حساس نیست.
پیشنهاد می شود که محصول قبل از استفاده تا دمای ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتیگراد حرارت داده شود و به آرامی هم زده شود.
مواد مرسوم برای استفاده در صنعت داروسازی، به محلول آبی PEG 40 اضافه می شود. مقدار مورد نیاز از ماده نگهدارنده از طریق آزمایش تعیین می شود.
امولسیفایر ازجمله افزودنی های پرمصرف در صنعت غذایی است که به دلیل پایدار کردن ظاهر بسیاری از مواد غذایی در فرآیند تولید آن به عنوان یکی از ترکیبات اصلی استفاده می شود. با توجه به کاربرد امولسیفایر در مواد غذایی کیفیت و اصل بودن آن اهمیت زیادی دارد به همین دلیل پیشنهاد می شود جهت خرید امولسیفایر به تامین کنندگان معتبر مراجعه نمایید. بازرگانی کیمیا ازجمله تامین کنندگان فعال در حوزه مواد شیمیایی خوراکی و صنعتی است که در طول سال های فعالیت خود همواره کیفیت مواد شیمیایی عرضه شده را در اولویت کار خود قرار داده است. شما می توانید جهت اطلاع از قیمت امولسیفایر و آگاهی از ویژگی های محصولات موجود و همچنین نحوه ثبت خرید به صورت عمده با کارشناسان فروش ما تماس حاصل نمایید.
امولسیفایر چیست؟
برچسب های مهم